Luke 2 – Førjulstiden – stress eller kos?

Nå er vi der igjen. Denne førjulstiden som så mange elsker og noen hater.

Vi stresser fra butikk til butikk og handler så kredittkortene går varme. Vi hander julegaver som vi håper skal falle i smak, og håper å kunne gi noe som ikke havner i en eller annen tilfeldig skuff.

Samtidig er det mange som  bekymrer seg fordi de egentlig ikke har råd til dette kjøpepresset, men som likevel så gjerne vil slippe å føle seg utenfor.

Det skal bakes – ja, alle sju sortene må på plass. Mat skal handles inn, og huset skal vaskes - alt skal være perfekt til jula. 

I tiden som kommer er ungene spente og foreldrene slitne, og når den 24. kommer er mange så slitne at de ikke klarer å nyte høytiden.

Er det slik for deg? I så fall er du garantert ikke alene. Men er det verdt det?

Hva med å bake tre sorter i stedet for sju? Hva med å vente med rundvasken til det blir vår og lysere tider? Hvorfor skal vi vaske rundt på den mørkeste årstiden?

Og julegavne! Oj…det skal være stort og dyrt, eller lite, blinkende og dyrt. Stopp opp og tenk om du er villig til å la kredittkortet gå varmt.  Husk at det er tanken som teller. Klisje? Nei, jeg tror faktisk ikke det. Det er trist når man hører om folk som bruker tid og omtanke på å lage julegaver selv som mottaker ikke blir glad for.

En hver skal selvfølgelig får bruke den tid og penger de vil, men jeg skulle ønske at folk flest ikke ville stresse så mye.  At man kunne ta en pause og nyte denne denne førjulstiden.

Hva med å gi julenummeret av = Oslo i julegave til han/henne “som har alt”. I andre byer finnes det tilsvarende magasin.  Du hjelper den som selger, og da har du jo også gjort en god gjerning.

Hva med å ta litt av julebaksten med deg til en ellen annen institusjon? Litt hjemmebakt og en prat er alltid velkomment. Jeg har forsøkt det, og jeg kan love at du blir godt mottatt.

Uansett hvordan du velger å gjøre det – ha respekt for de som ikke har mulighet eller ork til å være med på jaget. 

Ønsker deg en vakker førjulstid!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: 1

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

22 kommentarer on “Luke 2 – Førjulstiden – stress eller kos?”

 1. jojja Sier:

  Hei Modern :)

  Fint innlegg til ettertanke.. Før i en annen verden var jeg helt utslitt da julaften kom, men nå begrenser det seg, her har vi sdluttet med 7 sorter for det blir jo ikke spist allikevel..

  God og rolig adventstid til deg

  Jeg var en av de som alltid skulle ha alt perfekt. Jeg fikk meg en tankevekker for noen år siden som fikk meg til å tenke meg om. Nå er jeg mye mer avslappet til stresset, og prøver etter beste evne å nyte denne tiden.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Kakoli Sier:

  Enig med deg, det er noen som skaper seg unødig stress.

  Selv slapper jeg av både i forhold til baking og vasking, men det har lett for å bli litt hektisk med ting som jeg har lyst til å gjøre. Prøver å være flink til å lage gaver selv, men hvis man ikke er veldig tidlig ute, kan jo dette virkelig skape stress fram mot jul.

  Likevel mener jeg at man ikke bør klage, for det er vi selv som styrer hvor mye vi skal være med på og hvordan julegavene skal bli (tror kanskje det går litt sport i klaginga. Det er nesten status i det å ha så mange jern i ilden og store “julekrav”).
  Blir det alt for mye, så kutt ned på aktiviteten.
  Har man barn, er det selvsagt en del ting som foregår i førjulstida, med avslutninger for fritidsaktiviteter og skole/barnehage/SFO. Da syns jeg at man bør prioritere dette, for det er hyggelig for alle.

  Ha ei rolig 2. desember (hvis det er det du vil ;) )

  Prøver så god jeg kan :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. MT Sier:

  Dette var ei tankevekkande og fin luke Modern,er så enig så enig.
  Kjenner sjølv på alle bør,må,skal,men det er no opp til meg kva eg vil og gjer.
  Eg ynskjer meg ei adventstid med tid til ro og gode øyeblikk,gjerne saman med venner og familie,men fri frå stress.

  Ynskjer deg gode adventsdagar

  Takk det samme til deg. Viktig å ta vare på venner og famile, og du har helt rett – det er opp til hver enkelt å gjøre denne tiden til hva man vil. :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. BurnieBerit Sier:

  Det er mange år siden jeg ikke lot meg stresse i førjulstia. Jeg blir faktisk litt irritert og småkvalm når jeg ser reklamene på kanalene, hvor de lokker med å kjøpe dvd-spillere og kjøleskap og andre elektriske storgreier i julegaver, ting jeg anser som investeringer i hjemmet og i hvert fall ikke julegaver!
  Når man klarer å slappe av og kose seg, og ikke la profitten ta overhånd i julehandlingen har man vunnet – i alle fall sjelefred ;-)
  Nydelig innlegg.
  God advent, modern!

  Helt enig med deg med hensyn til reklamen. Ikke rart at noen får prestasjonsangst. Han en fin advendt, du også :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Juleflabben Sier:

  Vel, jeg må innrømme at jeg stresser. Ikke så mye med vask og stell, heller ikke med presanger, men med skriving.
  Skriving av utallige brev og innlegg på bloggen.

  Ja det får være mitt stress mot julen, og når den ringer inn kan jeg ta meg en velfortjent pust i bakken.

  Men jeg er veldig enig i dine holdninger her. Tenk hvis vi bare kunne tenke litt på de som ikke har anledning til vårt “kjøpestress” huslige julesysler.

  Nei gjør i hvert fall en slik “god gjerning” så skal du se det gjør godt for flere.

  Fin luke dette Moder’n.

  En fin harmonisk førjulstid til deg :-)

  Takk skal du ha, Flabben. Jeg skiver også masse julebrev, og jeg får faktisk mange også. Synes det er kjempekoselig. Kjempefin kalender du har laget!
  Ha en fin advent :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. lakenskrekk Sier:

  Pent og fint innlegg!
  Mang en barnejul ødelegges av foreldrenes streben etter “perfekt jul”. Hva er perfekt? Hvis julen skal inneholde varme, nærhet, andakt og takknemlighet for alt man faktisk har (fra før), så nytter det ikke å hyle rundt i panikk og kjøpepress :D

  Er helt enig. Tenk hvor mye som kjøpes som bare blir puttet i en eller annen skuff. Kos deg og nyt denne tiden. :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 7. Katten_3 Sier:

  Fint du minner om dette. Jeg sier alltid at adventstiden skal nytes. Jul blir det likevel. Gjør det man har lyst til. Sett fram masse stearinlys, spill julemusikke og spis klementiner. Stemningen er der med en gang. Nyt tiden mot jul, og takk for et flott innlegg! Stjerner :)

  Akkurat hva jeg gjør nå. Spiser clementiner og spiller julemusikk. Nå begynner det å bli mørkt, så nå skal jeg tenne stearinlys. Ha en kjempefin tid fremover. :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 8. Nymph Sier:

  Så sant så sant! Jeg tror flere burde roe ned og bare nyte denne koselige deilige tiden! Det med presanger begynner å ta helt av og iår blir jeg presset til å tenke alternativt når det gjelder presanger, jeg har rett og slett ikke penger! Nå har jeg heldigvis en forståelsesfull familie som vet hva jeg går gjennom, men man føler seg alikevel litt utenfor! Kjempefint innlegg :D

  Takk skal du ha! Prøver også å tenke alternativt. Ikke fordi jeg absolutt må, men jeg synes hysteriet har tatt helt av. Kjempefint at du har familie som er forståelsesfull. Leste for ikke lenge siden et innlegg her hvor en blogger skrev at noen av de hun hadde gitt hjemmelagde gaver til i fjor var blitt misfornøyd. Snakk om å være utakknemlig! Ha en fin advent! :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 9. Erta-Berta Sier:

  Så fint og koselig jule-innlegg.
  Jegkoser meg også å prøver å slappe av i Advendtstiden,
  helt til det er 14 dager igjen til jul. Da må jeg liksom skynde meg med allt :o Men det er jo ikke bra å stresse slik, så i år skal jeg prøve å ta det litt hver dag..
  Ha en nydelig Førjulstid.

  Takk skal du ha. Husk at jula kommer uansett, og vi gjør så godt vi kan, ikke sant? Kos deg i denne tiden. :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 10. Dag Eigil Sier:

  Mange gode førjulstanker i en materialistisk førjulstid. En tid der mange kjøper dyre og flotte gaver til folk som fra før “har alt”. En tid der mange velter seg i sløseri og vellevnet. Men på den annen side skal vi jo kunne unne oss et lite lyspunkt eller to i en fra naturens side stort sett belgmørk, nitrist og dassvåt årstid. Alt med måte, kan man vel si. Selv satser vi på en nøktern julefeiring, i slankingens tegn. Og julebordet dropper vi glatt og uten problemer.

  Ha en forsatt fin førjulstid… :-)

  Klart man skal kose seg, men som du sier – alt med måte. Håper både du og fruen får en fin advent. :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 11. lilleyam Sier:

  Julen er herlig, om en kan la reklame og kjøpepress seile sin egen sjø, og ha realistiske forventninger til egen kapasitet ;-)

  Fint innlegg, stjernedryss og greier ;-)

  Ønsker deg en fin advent :-D

  Ja, en må bare prøve å lukke øyne (og ører) for alt maset. Øvelse gjør mester :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 12. Cezanne-2 Sier:

  Førjulstiden er i større eller mindre grad et kav,stress og mas.. I år var jeg ferdig med julegavehandelen i god tid før 1.Desember..en absolutt god ting! Fikk handlet i fred og ro; hadde en idee om hva som skal til hvem klart.

  Denne tiden før Julen er her skal jeg bruke sammen med famile og venner. Ta livet med ro,for å si det enkelt :) Her bakes det ikke i nevneverdig grad.. luksusartikkler får folk ordne med selv!

  Storvask før Jul? Nei,takk,det tar vi på nyåret! Det blir Jul uansett hvilket alternativ en velger.
  Liker innlegget ditt! :) Ha en fin førjulstid!

  Å være ferdig med handelen tidlig er jo også en fordel økonomisk. Har inntrykk av at prisene settes opp på mange varer rett før jul. Likevel annonseres det som tilbud.
  Ha en fin advent! :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 13. Ann Helen Sier:

  Jeg kommer ikke til å stresse med jula nei..men det er godt med en påminnelse altså…
  superhyggelig luke vennen min:)))) stor klem på deg

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 14. villbåstingen Sier:

  God advent ønskes deg tilbake Modern. En ikkestressende en ;)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 15. :mrgreen: Sier:

  Tror jeg tar meg en tur på stranda mens jula pågår .. hehe

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 16. LeylaM Sier:

  Heia Modern :)

  Akk ja! Stresset foran julen er enormt rundt om. Skulle oenske det kunne slappes mer av og sette vekk tid til kos og ettertanke..Stress gagner ingen, og kjoepepresset tar jo nesten knekken paa folk. Jeg tar det ganske saa med ro..Betsmete meg for ganske saa lenge siden aa hoppe av den karusellen og har funnet ut at julen blir flott uansett den, uten alt stress.

  Ha en stressfri aventstid :)

  Klemmer i massevis sendes deg :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 17. Trinity Sier:

  AFAIC that’s the best awsner so far!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 18. lcitnmjf Sier:

  kV5ISf lpjktwxwprzg

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 19. Alyn Sier:

  Gosh, I wish I would have had that infromtaion earlier!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 20. llnfxtknq Sier:

  6Hcacc , [url=http://zlpkwxiogruq.com/]zlpkwxiogruq[/url], [link=http://kguekainlzvn.com/]kguekainlzvn[/link], http://vmczdxiknlsh.com/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 21. wtkgfrry Sier:

  5YNiGf cgoeadxqadnb

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 22. moltiuteq Sier:

  eDctas , [url=http://ujperyknbrek.com/]ujperyknbrek[/url], [link=http://pikscxhznvzg.com/]pikscxhznvzg[/link], http://djqrvbizfmgl.com/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00